Dark Mode
  • четвер, 28 Березня 2024

Хвиля суїцидів серед підлітків: чи пов’язані ці випадки між собою

Хвиля суїцидів серед підлітків: чи пов’язані ці випадки між собою

В Україні почалася непсподівана хвиля суїцидів серед підлітків.Так у Києві та області зафіксували вже шість нібито самогубств дітей.

 

Протягом січня-лютого 2021 року у ЗМІ з’явилась низка повідомлень про смерті дітей у Києві та області в наслідок можливих самогубств.

 

Так, 20 січня у Голосіївському районі столиці 12-річний хлопчик випав з вікна на 15-му поверсі. Бригада швидкої констатувала смерть. Обставини трагедії невідомі.

 

28 січня Нацполіція повідомила про смерть 10-річного хлопчика з села Чайка, який випав з вікна 15 поверху.

 

1 лютого у Шевченківському районі 16-річна дівчинка вистрибнула з вікна 5-го поверху. Попередньо правоохоронці з’ясували, що дівчина посварилась із хлопцем, потерпілу госпіталізовано до медичного закладу.

 

2 лютого в Голосіївському районі дівчинка 13 років випала з 3-го поверху і загинула.

 

2 лютого у Дніпровському районі столиці з 9-го поверху зістрибнула 16-річна юначка. Дівчина була госпіталізована із закритою черепно-мозковою травмою, забоєм м’яких тканин голови, тулуба та кінцівок.

 

Також 2 лютого у Києві 13-річна школярка наклала на себе руки, стрибнувши з балкона 17-го поверху, йдеться у повідомленні телеканалу «КРОКУС». Родич загиблої на своїй сторінці у Facebook розповів, що дівчинка була відмінницею, прекрасно малювала, писала вірші. Вивчала англійську і китайську мови, захоплювалася японською культурою. Будувала плани на майбутнє. Любила сім’ю та обожнювала молодшого братика. Була відкритою, доброю і веселою дівчинкою. Перші зміни з’явилися після зимового карантину. У дівчинки зникло бажання робити уроки, вона не випускала телефон з рук під час їжі та під час уроків. Одного разу на запитання бабусі: «Як справи?», школярка відповіла: «Ще не здохла» (саме таку лексику використовують в так званих «групах смерті»). Часто малювала чорною ручкою людей без очей.

 

15 лютого на Позняках стався новий ймовірний випадок дитячого самогубства: 13-річна дівчинка впала з балкона 14-го поверху. Врятувати дитину не вдалося.

 

16 лютого з’явилась інформація, що у наслідок флешмобу в TikTok дві учениці сьомого класу випили по 40 таблеток Дротаверину (входить до складу «Но-шпа»). Одна з дівчат померла, а інша перебуває в лікарні, її стан вже середньо стабільний. За словами уповноваженого президента з прав дитини Миколи Кулеби, до інциденту можуть бути причетні небезпечні інтернет-ігри. Про це чиновник написав на сторінці в Facebook.

 

За попередніми даними, є підозра, що ці випадки пов’язані з небезпечними «іграми», які поширюються в Інтернеті.

 

Зверніть увагу! У соцмережах почали поширюватися чутки про нові «групи смерті», які доводять дітей до самогубства. Наразі ця інформація не підтверджена і не відомо чи пов’язані усі ці випадки між собою.

 

Батькам варто спостерігати за поведінкою своїх дітей, щоб запобігти трагічним ситуаціям.

 

"Багато підлітків знають про такі групи і вступають в них. Адже для них це всього лише гра, в якій ти можеш показати, що не слабак і ти вже дорослий. Подібних груп багато, але у всіх одна мета – залучити підлітка в гру зі смертю", – написав родич 13-річної загиблої школярки.

 

Микола Кулеба порадив українцям поговорити з дітьми про небезпеку онлайн і нагадати їм основні правила користування соцмережами. Зокрема не спілкуватися з незнайомцями, та не повторювати дії, які пропонуються в мережі.

 

Батькам радять частіше заходити на сторінки своїх дітей в соціальних мережах (Вконтакте, Facebook, TikTok, Одноклассники) та відслідковувати чи підписані діти на "групи смерті":

 

  • Синій кит
  • Море китів
  • Мертві душі
  • Тихий дон
  • Я в грі
  • F 57
  • Ff33
  • Море дельфінів
  • Біжи або помри
  • 150 зірок
  • Розбуди мене в 4:20
  • D 28

 

Також звертайте увагу, які записи знаходяться на "Стіні" сторінки вашої дитини!

 

Частіше спілкуйтеся з дітьми про безпеку в Інтеренті та соціальних мережах!

 

 

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From