Dark Mode
  • вівторок, 23 Квітня 2024

Як допомогти дитині в дистанційному навчанні: відповіді на актуальні запитання

Як допомогти дитині в дистанційному навчанні: відповіді на актуальні запитання

У школах Підгороднього вже в понеділок діти знову розпочнуть дистанційне навчання, а в деяких навчальних закладах діти вже навчаються в режимі «онлайн» майже тиждень. Скільки б суперечок не було з цього приводу, локдаун триває. А тому дітям потрібно звикнути до нової форми навчання. А батькам - допомогти їм у цьому і зробити все для того, щоб навчання було ефективним.

 

Для цього на сайті освітнього омбудсмена України з'явилися відповіді на актуальні питання. Серед них не тільки поради, як вдосконалити освіту, а й роз'яснення стосовно складних і незрозумілих питань, повідомляє Pidgorodne.Info з посиланням на сайт та на Інформатор.

 

Як дистанційна освіта має бути організована?

Навчальні заклади повинні були заздалегідь підготуватися до дистанційного навчання. А саме - визначити форми навчання (онлайн-форуми, консультації, вебінари, віртуальні екскурсії), вибрати і схвалити електронні інструменти, онлайн-сервіси та платформи, за допомогою яких і будуть проводити заняття. При цьому не менше 30% часу навчання повинні проходити в синхронному режимі, а 70% - в асинхронному. Що це таке - в наступному підпункті.

 

Що таке асинхронний і синхронний режим навчання?

В асинхронному режимі вчитель дає завдання і навчальні матеріали школярам для самостійної роботи. Учні виконують завдання в зручний для себе час, а після цього обговорюють з учителем. Синхронний режим - це спільна робота з учителем в реальному часі, в прямому ефірі. Учні можуть задати питання відразу після того, як отримали інформацію, і обговорити її. В такому форматі проводять онлайн-уроки.

 

Чи повинен вчитель проводити онлайн-уроки?

Так. Це його обов'язок. А в наказі освітнього закладу повинна бути детально розписана програма, в якій детально описана дистанційна програма конкретно в цій школі, а також синхронні і асинхронні режими навчання. При цьому важливо дотримуватися пропорції, зазначеної в першому підпункті. З огляду на ці норми, вчитель не може просто дати завдання у Вайбері, перевірити його і виставити оцінки. Це лише частина навчання, яка повинна бути доповнена онлайн-уроками.

 

Скільки повинні тривати заняття?

Як показав досвід, тривалість онлайн-уроків в 30-40 хвилин - неефективно, оскільки дитина швидко втомлюється і перестає сприймати інформацію. Існують певні вимоги до того, скільки учень може працювати з комп'ютерами або гаджетами на уроці. Так, для учнів 1 класів - не більше ніж 10 хвилин, 2-4 класів - не більше 15 хвилин, 5-7 класів - не більше 20 хвилин, 8-9 класів - 20-25 хвилин. Якщо уроки парні для учнів 10-11 класів, то перше заняття повинно тривати не довше 25-30 хвилин, а друге - 15-20 хвилин. При цьому вчитель повинен чергувати розумову і фізичну діяльність, пропонуючи учням різні вправи для розминки.

 

На яких платформах можна організувати дистанційне навчання?

Це вирішує педагогічна рада навчального закладу. Однак освітній омбудсмен радить використовувати одну або дві платформи - так буде зручніше батькам і учням, аби не заплутатися у використанні електронних ресурсів. Звертають увагу на G Suite for Education - Google Classroom, Google Meet та інші. Це безкоштовний пакет програм та інструментів від Google.

 

Учитель і / або директор школи відмовляється проводити онлайн-навчання через те, що у викладачів старі телефони і комп'ютери або необхідні пристрої відсутні взагалі. Що робити?

Засновник навчального закладу повинен організувати системно-технічне забезпечення для дистанційного навчання в школі, а керівник установи в рамках повноважень може давати у тимчасове користування педагогам персональні комп'ютери. Все це зазначено в Положенні про деякі питання організації дистанційного навчання. І якщо таких правил у вашій школі не дотримуються, про них варто нагадати директору школи в письмовому вигляді. Якщо і це не допомогло, звертайтеся в управління освіти і вимагайте вирішити проблему. За таким же алгоритмом слід діяти і в разі, якщо вчитель відмовляється проводити онлайн-навчання без будь-якої причини.

 

Як будуть оцінювати учнів?

На розсуд дирекції школи залишаються форми (приватне або дистанційне) і режими (синхронний або асинхронний), в яких будуть проводити оцінювання, а також вибір інструментів і платформ для цього, терміни оцінювання для тих, хто пропустив онлайн-заняття. Однак всі процедури повинні бути виконані з урахуванням академічної сумлінності. Результати підсумкових, поточних і формувальних оцінювань повинні фіксуватися в журналі - електронному або друкованому.

 

Як проходить дистанційне навчання у дітей з особливими освітніми потребами?

Тут повинні враховуватися потреби дитини. Можливе використання додаткових технологій - озвучування даних на екрані, звуковий супровід тексту, субтитри, спеціальні клавіатури. Асистент вчителя і / або асистент учня також бере участь в освітньому процесі навіть під час дистанційного навчання. З урахуванням тих же потреб з дитиною проводять додаткові психолого-педагогічні та корекційно-розвиваючі заняття. У разі необхідності дистанційне навчання педагоги можуть проводити за індивідуальним планом. Якщо при надзвичайних обставинах діти з індивідуальними освітніми потребами не можуть пройти оцінювання, таку можливість їм повинні надати особисто після закінчення карантину або до початку нового навчального року.

 

Що робити, якщо в родині немає ноутбука, сучасного телефону або швидкого інтернету?

Департамент освіти і науки в Києві зібрав ряд рекомендацій як вийти із такої ситуації. Так, адміністрація навчальних закладів зі Службою у справах дітей та сім'ї збирає інформацію про дітей, які навесні 2020 року не проходили дистанційне навчання. Далі визначають дітей з соціально незахищених та малозабезпечених сімей, а також тих, у яких немає технічної можливості проходити навчання. Для них складають графік навчального процесу в шкільних кабінетах з урахуванням санітарних норм і карантинних заходів.

 

Як перевести дитину на дистанційне навчання не тільки під час локдауна, а й на весь навчальний рік?

Варто відразу зазначити, що не у всіх навчальних закладах можливе дистанційне навчання. Список тих установ, де така можливість є, шукайте в управлінні (департаменті) освіти. Після визначення місця навчання батьки подають заяву керівнику навчального закладу. У заяві вони повинні вказати, чи є всі необхідні умови для проведення дистанційного навчання в різних режимах (доступ до Інтернету, персональний комп'ютер). Перекласти і зарахувати дитину до групи дистанційного навчання можна до початку нового навчального року або семестру. Така форма освіти доступна всім при бажанні батьків і учня.

 

Що робити, якщо вчитель не володіє сучасними технологіями і через це не проводить урок?

Сьогодні володіння цифровими навичками і технологією проведення дистанційної освіти - це потреба. І для педагогів є багато можливостей пройти курс, семінар, тренінг чи інші заняття по освоєнню комп'ютерної грамотності. Про це батькам слід поговорити з класним керівником або директором школи. А поки вчитель проходить навчання, керівництво навчального закладу має запропонувати альтернативу проведення дистанційної освіти.

 

Що робити, якщо під час дистанційного навчання вчитель на уроках розмовляє з учнями російською, а не українською?

Це є порушенням Закону України «Про освіту». Згідно з ним, мовою освітнього процесу є державна мова. Зверніться з цим питанням до класного керівника. Якщо результатів це не принесло, обговоріть ситуацію з керівництвом школи. У разі ігнорування цієї проблеми на шкільному рівні, йдіть в управління / департамент освіти. Також допомогти можуть освітній та мовний омбудсмени.

 

Чи можна попросити вчителя записати онлайн-урок і дати до нього доступ батькам? Або дозволити дитині записати онлайн-урок?

Бувають випадки, коли дитина сама вдома і не може самостійно відкрити комп'ютер або впоратися з технічними питаннями. В такому випадку було б доречно мати запис уроку. Але перш, ніж його записувати, слід довести це до відома вчителя, оскільки за Конституцією України заборонено збирати, зберігати, використовувати та поширювати конфіденційну інформацію про особу без її згоди, крім окремих випадків (інтереси національної безпеки, права людини та економічний добробут). Однак якщо під час уроку вчитель робить певні дії або веде себе так, що порушує права людини, зйомка без його згоди дозволяється.

 

ПОРАДИ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ ВДОМА

  1. Плануйте весь день з ранку і стежте за його розпорядком. Роздрукуйте і повісьте перед дитиною розклад занять, якщо його передбачає дистанційне навчання в школі. Якщо його немає, складіть самі і все одно повісьте. 
  2. Оберіть разом з дитиною «дрес-код» - одяг, в якому він буде займатися. Це допоможе школяреві зосередитися на навчанні та «увійти в роль учня».
  3. Організуйте робоче місце. Воно повинно бути добре освітленим, зручним і з усім необхідним обладнанням.
  4. Чергуйте навчання з відпочинком. Пам'ятайте, що очі дитини втомлюються від монітора під час уроків, тому його відпочинок повинен бути без використання гаджетів. Не забувайте і про активну діяльність дитини - прогулянки на свіжому повітрі, танці і зарядка позитивно позначаються на загальному стані учня.
  5. Розробіть систему заохочень. Але без фінансових винагород. За успіхи в навчанні краще «нагороджувати» враженнями - переглядом кіно, читанням книг, прогулянками, міні-подорожами. Своєрідний wish-list можна креативно оформити разом з дитиною і повісити на видному місці - для кращої мотивації.
  6. Фіксуйте успіхи дитини, і не тільки оцінки. Наприклад, дитина швидко зрозуміла тему, уважно прослухала матеріал, прочитала книгу або вивчила вірш - обов'язково все записуйте або промовляйте вголос. Дітей дуже мотивує і підтримує той факт, що батьки звертають увагу на їхні старання та успіхи.

 

 

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From