Dark Mode
  • четвер, 18 Квітня 2024

Освіта під загрозою: під Дніпром закривають старші класи - чи законно це (Відео)

Освіта під загрозою: під Дніпром закривають старші класи - чи законно це (Відео)

15 липня Верховна Рада України прийняла закон про внесення змін до функціонування мережі ліцеїв і установ профільної середньої освіти. Українські школи зобов'язали перейти на нову систему, в якій більшість сільських закладів буде вчити дітей лише до 9 класу. Далі учні повинні переходити до опорних закладів у 10-11 класи. Час на втілення реформи - до 2027 року. Однак, деякі чиновники не стали відкладати вирішення питання в довгу шухляду і закрили старші класи вже зараз. Про обурення батьків і законність швидких рішень - дивіться в сюжеті Дніпро TV, передає Pidgorodne.Info.

 

Батьки учнів Обухівської школи №2 спантеличені раптовим рішенням місцевої влади закрити 10-й клас.

 

Віта Шішковец, мати учениці 10-го класу:

"Нас поставили перед фактом, що ми більше не потрібні. І ось зараз ми не знаємо куди нам подіти нашу дитину".

 

Микола Забудський, батько учениці 9-го класу:

"Тут їй в школу 10 хвилин йти. А так, в який край їй доведеться їхати, хвилюватися, транспорт не дуже зараз ходить".

 

За словами вчителів і місцевих жителів, новина для них виявилася несподіваною. 16-го червня колективу школи повідомили про реформування. 18-го числа на сесії селищної ради рішення прийняли без обговорень.

 

Батьки запевняють: проти реформи освіти не мають заперечень. І просять дати можливість довчитися тим, хто в цьому році переходить в старші класи. Місцева ж влада такої можливості не розглядає. Повідомляти про закриття класів змушені директори шкіл.

 

Якщо в суспільстві порушили порядок, визначений законодавством, юристи радять звертатися зі скаргами до сільських рад та Міністерства освіти України. Якщо домогтися справедливості таким чином не вийде, то варто звернутися до суду. Адже, відповідно до закону України, рішення, прийняте без громадських обговорень, не має юридичної сили.

 

Також хочемо зазначити, що деякі навчальні заклади Підгородного вже повідомили, що не будуть навчати школярів у 10-11 класах та вже офіційно отримали статус ліцея. 

 

 

 

 

 

 

 

коментар / Reply From