Dark Mode
  • п’ятниця, 29 Березня 2024

Мешканцям Дніпропетровської області розповіли, як і де організувати безпечні укриття

Мешканцям Дніпропетровської області розповіли, як і де організувати безпечні укриття

Спеціально облаштовані сховища, підвали житлових будинків, тунелі метро, підземні паркінги, окремі місця у власній оселі. Все це може стати укриттям під час обстрілів, розповів на брифінгу заступник начальника Головного управління з реагування на надзвичайні ситуації у Дніпропетровській області Олександр Шевченко.

 

«Найкраще укриття – захисні споруди, розташовані по всій території області. Місця їх розташування можна подивитися на мапі. Пристосованими сховищами можуть стати і будь-які підземні споруди: паркінги, тунелі метро, каналізаційні люки, ливневі колектори», – зазначив Олександр Шевченко.

 

Мешканці багатоквартирних будинків можуть заздалегідь потурбуватися про облаштування сховища у підвалі. Зробити необхідні запаси води, їжі. Подбати про санітарно-побутові умови.

 

Якщо ситуація застала у квартирі, необхідно знайти місце біля несучої стіни – вона товстіша за інші. Найкраще – у «трикутнику життя». Він – на перетинанні двох таких стін. Як варіант – укритися в ванній кімнаті, але тільки якщо там немає газового котла.

 

«У жодному разі не сподівайтеся на сходові марші. У старих панельних та цегляних будинках вони – дуже ненадійне укриття. Виняток – новозведені споруди каркасного типу», – сказав Олександр Шевченко.

 

Він додав: якщо обстріли застали на вулиці, як укриття треба обирати місце якомога далі від будинків. Це може бути канава, бетонний блок. Слід перечекати небезпеку лежачи, укривши голову руками.

 

Якщо їдете у громадському транспорті чи власному авто і почалися обстріли, негайно слід вийти з машини. Відбігти подалі від дороги і знайти місце для сховища.

 

 

 

 

коментар / Reply From