Dark Mode
  • субота, 20 Квітня 2024

29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом

29 жовтня – Всесвітній день боротьби з інсультом

Мета цього дня — привернути увагу населення до проблем, пов’язаних із судинно-мозковими захворюваннями. День було засновано Всесвітньою організацією боротьби з інсультом.

 

За офіційною статистикою, в Україні цереброваскулярні захворювання є причиною смертності № 2 (100 000–110 000 смертей, близько 14% усіх померлих). Щороку стається 100 000–110 000 інсультів (понад третина з них — у людей працездатного віку), 30–40% хворих на інсульт помирають упродовж перших 30 днів і до 50% — протягом року від початку захворювання; 20–40% хворих, що вижили, стають залежними від сторонньої допомоги (12,5% первинної інвалідності) і лише близько 10% повертаються до повноцінного життя.

 

Чи відомо вам, що інсульт:

можна попередити у 80% випадків; у 30% випадків призводить до смерті; у понад 50% випадків призводить до інвалідизації; вбиває близько половини тих, хто його переніс, протягом наступних п’яти років.

 

Фактори ризику інсульту: високий артеріальний тиск, малорухливий спосіб життя, наявність шкідливих звичок (куріння і надмірне вживання алкоголю), високий рівень холестерину в крові, ожиріння і діабет. Змінивши свій спосіб життя можна значно знизити ризик інсульту.

 

Пам’ятайте, навіть за найменшої підозри на інсульт слід негайно звернутися по екстрену медичну допомогу. Вчасна допомога — основний шанс врятувати життя і здоров’я.

Серцево-судинні захворювання є головною причиною всіх смертей в Україні (67%). За цим показником наша країна лишається одним із європейських лідерів.

 

Зокрема, торік в Україні зареєстровано майже 97 000 інсультів. Тож ми нагадуємо про головні ознаки мозкового інсульту, за появи яких треба негайно викликати екстрену допомогу. І сподіваємося, що наші поради допоможуть поліпшити цю статистику.

 

Інсульт: причини та види

Інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Інсульт найчастіше є ускладненням гіпертонічної хвороби і розвивається на фоні різкого підвищення артеріального тиску.

 

Існують два різновиди інсульту:

геморагічний, що спричинений розривом мозкової артерії; ішемічний, коли артерія, що постачає кров у мозок, закупорюється тромбом або спазмується.

 

Головні прояви інсульту

Прояви інсульту залежать від ураженої частини мозку.

 

Як правило, під час інсульту виникають такі симптоми:

людина не може посміхнутися, при цьому зазвичай опускається куточок губ; постраждалий не може нормально говорити — вимова нерозбірлива та плутана; людина не може підняти руки вгору або ж одна рука занадто слабка і не ворушиться; виникає слабкість чи оніміння у правій або лівій частині тулуба та кінцівках.

 

Зверніть увагу, що інколи інсульт може проявитися лише інтенсивним головним болем.

 

Якщо ви помітили хоча б один із цих проявів, особливо після епізоду підвищеного артеріального тиску, негайно викликайте екстрену допомогу! Що швидше пацієнту нададуть фахову допомогу, то більші його шанси уникнути важких ускладнень.

 

 

У світі

В Україні

Стається один інсульт

щодві секунди (близько 17 млн інсультів на рік) щочотири хвилини (близько 140 000 українців на рік)

Одна людина помирає

щодесять секунд (близько 6,5 млн людей на рік) щодесять хвилин (близько 50 смертей на рік)

Живуть з наслідками інсульту

26 млн осіб кілька сотень тисяч осіб

 

В Україні рівень захворюваності та смертності від інсульту суттєво вищий (в певних вікових категоріях — в рази), порівняно з країнами ЄС. Це пов’язано, передусім, з дуже низьким рівнем обізнаності населення щодо причин, симптомів (перших ознак) та наслідків інсульту, в той час, як це — життєво необхідні знання. Адже від того, як швидко та ефективно буде надана медична допомога людині з інсультом, залежить те, чи повернеться вона до повноцінного життя.

 

Ангеліна Овсієнко

коментар / Reply From