Dark Mode
  • п’ятниця, 29 Березня 2024

На Дніпропетровщині вже є постраждалі від укусів кліщів: як убезпечити себе

На Дніпропетровщині вже є постраждалі від укусів кліщів: як убезпечити себе

Незважаючи на те, що тепло прийшло на Дніпропетровщину, лише кілька днів тому вже 20 людей постраждали від укусів кліщів. Кровопійці прокидаються тільки стовпчик термометра піднімається до позначки +14 градусів Цельсія.

 

За прогнозами епідеміологів, цього року 30% усіх кліщів можуть бути носіями хвороби Лайма чи бореліозу. Пік захворюваності ми можемо побачити вже у середині літа.

 

«Основна кількість випадків зазвичай реєструється у липні та серпні. Це з тим, що після укусу кліща повинен пройти інкубаційний період від 3 до 45 днів максимум. Тому якщо кліщ укусив у травні, то клінічні ознаки можуть з'явитися через місяць-півтора», — зазначила завідувачка відділення особливо небезпечних інфекцій Дніпропетровського обласного Центру контролю та профілактики хвороб Галина Шамичкова.

 

Щоб не стати жертвою кліщів перед походом на пікнік або прогулянку в парк потрібно користуватися репелентами і одягати одяг, що максимально закриває тіло, звичайно, найкраще – білого кольору. Також необхідно кожні дві години оглядати себе та «сусіда» по прогулянці. Найбільш пильну увагу слід приділити волосистій частині голови, стопам, пахвовим западинам, потилиці.

 

Виявивши кліща - необхідно відразу відправитися в травмпункт. Саме там медики можуть його правильно «вилучити». Самостійно "діставати" кліща в домашніх умовах - небезпечне заняття.

 

Кліща необхідно здати до лабораторії обласної санстанції. Це потрібно для того, щоб дізнатися, чи є він переносником хвороби Лайма чи ні.

 

 

 

коментар / Reply From